Herkenbaar?
Teams zetten zich in. Nieuwe structuren worden geรฏntroduceerd. Leiders tonen zich zichtbaar en betrokken. Toch blijft er iets hangen. Alsof je als organisatie telkens een halve stap vooruit zet, maar onzichtbaar wordt teruggetrokken door iets wat onder de oppervlakte blijft sluimeren. Iets waar niemand de vinger precies op kan leggen, maar wat in vergaderingen, in de dynamiek, in het energieverlies voelbaar aanwezig is.
Je hoort zinnen als:
โ โWe hebben dit al zo vaak geprobeerd.โ
โ โIk zeg maar niks meer, het verandert toch niet.โ
โ โHet staat op papier goed, maar niemand voelt het รฉcht.โ
Wat als dit geen weerstand is, maar een spoor van iets dat dieper ligt? Wat als je organisatie iets meedraagt dat nooit een plek heeft gekregen en zich daarom blijft herhalen in gedrag, in vermoeidheid, in stille loyaliteit?
Denk aan fusies of reorganisaties zonder erkenning. Aan leiderschapswisselingen waarbij afscheid werd vermeden. Aan teams die abrupt uiteenvielen. Aan conflicten die zijn dichtgetimmerd maar niet geheeld. Aan mensen die in stilte zijn vertrokken.
Zulke gebeurtenissen laten afdrukken achter, niet alleen in mensen, maar in het collectieve geheugen van een organisatie. En zolang er geen ruimte is voor erkenning, blijft het systeem reageren. Soms via terugkerende patronen, soms via nieuwe collegaโs die onbewust oude rollen innemen, soms via ideeรซn die steeds stranden zonder duidelijke reden.
We hebben het dan over organisatie trauma. Dit is geen vaag of zweverig begrip. Het is een echte, voelbare realiteit die zich nestelt in patronen, stiltes en terugkerende dynamieken, zolang het geen erkenning krijgt.
Dat vraagt geen hardere sturing, maar zachtere blik. Niet nรณg een interventie aan de oppervlakte, maar de moed om het geheel te bekijken. Om te zien wat er echt speelt. Wat nog geen plek kreeg. Wat de organisatie met zich meedraagt.
Organisatietrauma vraagt geen schuldige. Het vraagt om leiders die niet alleen vooruitkijken, maar ook willen begrijpen waarom het nu stokt. Die bereid zijn te luisteren naar het verhaal dat zich herhaalt, zodat er weer beweging kan ontstaan.
Nieuwsgierig?
๐๐ฌ ๐ฃ๐ฆ๐ฏ ๐๐ฏ๐จ๐ฆ ๐ท๐ข๐ฏ ๐๐ช๐ญ๐ญ๐ฆ๐ฏ.ย ๐๐ฐ๐ฐ๐ณ ๐ฐ๐ณ๐จ๐ข๐ฏ๐ช๐ด๐ข๐ต๐ช๐ฆ๐ด ๐ฅ๐ช๐ฆ ๐ฏ๐ช๐ฆ๐ต ๐ข๐ญ๐ญ๐ฆ๐ฆ๐ฏ ๐ธ๐ช๐ญ๐ญ๐ฆ๐ฏ ๐ด๐ต๐ถ๐ณ๐ฆ๐ฏ,ย ๐ฎ๐ข๐ข๐ณ ๐ฐ๐ฐ๐ฌ ๐ธ๐ช๐ญ๐ญ๐ฆ๐ฏ ๐ฃ๐ฆ๐จ๐ณ๐ช๐ซ๐ฑ๐ฆ๐ฏ ๐ธ๐ข๐ต ๐ฆ๐ณ e๐ค๐ฉ๐ต ๐ด๐ฑ๐ฆ๐ฆ๐ญ๐ต. ๐๐ฆ๐ต ๐ต๐ธ๐ฆ๐ฆ ๐ท๐ฐ๐ฆ๐ต๐ฆ๐ฏ ๐ช๐ฏ ๐ฅ๐ฆ ๐ฌ๐ญ๐ฆ๐ช. ๐๐ฆ ๐ฆ๐ฏ๐ฆ ๐ช๐ฏ ๐ฅ๐ฆ ๐ธ๐ฆ๐ณ๐ฆ๐ญ๐ฅ ๐ท๐ข๐ฏ ๐ด๐ต๐ณ๐ข๐ต๐ฆ๐จ๐ช๐ฆ, ๐ด๐ต๐ณ๐ถ๐ค๐ต๐ถ๐ถ๐ณ ๐ฆ๐ฏ ๐ณ๐ฆ๐ด๐ถ๐ญ๐ต๐ข๐ข๐ต. ๐๐ฆ ๐ข๐ฏ๐ฅ๐ฆ๐ณ๐ฆ ๐ฎ๐ฆ๐ต ๐ข๐ข๐ฏ๐ฅ๐ข๐ค๐ฉ๐ต ๐ท๐ฐ๐ฐ๐ณ ๐ฎ๐ฆ๐ฏ๐ด ๐ฆ๐ฏ ๐ค๐ถ๐ญ๐ต๐ถ๐ถ๐ณ.
ย
๐๐๐ฟ๐ณ ๐ท๐ถ๐ท ๐ท๐ฒ ๐ฏ๐น๐ถ๐ธ (๐ถ๐ป ๐ท๐ผ๐๐ ๐ผ๐ฟ๐ด๐ฎ๐ป๐ถ๐๐ฎ๐๐ถ๐ฒ) ๐ป๐ฎ๐ฎ๐ฟ ๐ฏ๐ถ๐ป๐ป๐ฒ๐ป ๐๐ฒ ๐ฟ๐ถ๐ฐ๐ต๐๐ฒ๐ป? Neem rustig contact met mij op! โ